Globala mål
Hur går det egentligen med FN:s globala mål? Det finns ofta en generell uppfattning om att det inte går så bra. Men stämmer det? Det här infografiken ger svar på tal.
Projektet
Den här uppgiften gick ut på att skapa informationsgrafik riktad till gymnasieelever. Informationsgrafiken skulle ta upp några av FN:s globala mål och det jag skulle göra var att leta reda på vanliga missuppfattningar kring målen, och sedan förklara hur läget faktiskt ligger till.
Helheten
Resultatet av min informationsgrafik blev en poster i avlångt format som skulle få pryda insidan av
toalettdörrar på gymnasieskolan.
Min teori var att starka färger i kombination med illustrationer skulle
få eleverna att höja blicken. Med en rubrik som väcker nyfikenhet kunde jag förhoppningsvis även fånga
deras intresse. Genom att också highlighta specifika ord med färg skulle det gå snabbare att bilda sig en
uppfattning om vad innehållet rörde och vad varje individuell text handlade om.
Av de 17 globala mål som
finns försökte jag även välja ut de som enligt mig hade störst potential att inte komma som en nyhet för
eleverna. Jag ville alltså att det skulle vara saker som de hade hört talas om.
Min
designprocess
Det här arbetet var ett individuellt projekt där jag verkligen fick möjlighet att låta kreativiteten gå lös. Skoj!
Utmaningar
Eftersom målgruppen i detta fall var gymnasieelever kände jag att min största utmaning skulle bli att fånga deras uppmärksamhet. De är också en målgrupp som befinner sig mellan att vara barn och att strax gå över till vuxenlivet. Det innebar även en till utmaning, det får inte bli barnsligt, men det får inte heller bli för formellt och sådär vuxentråkigt. Ytterligare en utmaning i arbetet var att hitta en bra spridningskanal för min informationsgrafik. Vilket ställe har högst potential för att fånga en bubblande tonåring?
Jag har det
På insidan av en toalettdörr såklart. Om det är någonstans gymnasieelever faktiskt stannar upp för enbart någon minut så är det ju ändå på toaletten. Smart!
Skissa och sudda
Skissarbetet tog sin början och den här processen blev riktigt iterativ. Det var väldigt lätt att ramla i den barnsliga fällan. Idéerna bara strömmade, men det kändes inte riktigt som att jag matchade bilden jag hade av min målgrupp – inte för barnsligt, inte för vuxet. Efter mycket funderande valde jag att dra ner på antalet illustrationer för att minska ner barnsligheten. Istället för att enbart fokusera på “det lekfulla” ville jag fokusera på ett samspel mellan några olika faktorer. Färg, illustration, copy.